Медичний заклад вторинного рівня
м. Калуш, вул. Медична, 6

У Калуській ЦРЛ надають паліативну медичну допомогу важкохворим

У Калуській ЦРЛ надають паліативну медичну допомогу важкохворим

Серед нових видів медичної допомоги, які цьогоріч вперше надає КНП «Калуська центральна районна лікарня» за Програмою медичних гарантій відповідно до украденого договору з Національною службою здоров’я України, медичний директор цього закладу Валерій Паляниця виокремив пакети послуг з медичної реабілітації та паліативної допомоги.

– За цими пакетами медичних послуг, – наголошує Валерій Васильович, – нині в нашій лікарні мають можливість проходити медичну реабілітацію дорослі та діти від трьох років з ураженнями опорно-рухового апарату й нервової системи, а також і дорослі, й діти отримувати стаціонарну паліативну медичну допомогу. Цим же пацієнтам надається мобільна паліативна медична допомога, тобто за місцем їх перебування. Відповідно в лікарні створені два нових відділення – медичної реабілітації та паліативне. Кожне з них розраховане на 15 ліжко-місць.

Під відділення медичної реабілітації виділено частину приміщення фізіотерапевтичного відділення, в якому при лікуванні хворих і до цього використовувалися методи медичної реабілітації. У новоствореному відділенні, яке функціонуватиме як окремий структурний підрозділ лікарні, наразі завершуються ремонтні роботи, але його працівниками уже з початку року надаються пацієнтам послуги в повному обсязі.

Щодо паліативного відділення, то воно повноцінно запрацювало з 1 травня. Однак сформований колектив відділення, завідувачкою якого призначено лікаря-терапевта Оксану Зерову, практично розпочав забезпечувати надання пацієнтам паліативної медичної допомоги з лютого, коли НСЗУ остаточно погодила нашій лікарні пакет таких медичних послуг. З нею тут також працюють ще троє лікарів. Всі вони пройшли відповідне навчання та отримали сертифікати.

Керівницю паліативного відділення ми і попросили більш детально розповісти про очолюваний колектив, медичну допомогу, яка надається пацієнтам, а також відповісти на ряд актуальних запитань.

– Оксано Іванівно, спершу скажіть, чи в Калуській ЦРЛ існувала нагальна потреба в створенні такого відділення?


– Відкриття паліативного відділення – це не забаганка адміністрації медзакладу чи когось з нас, лікарів. Загалом в Україні катастрофічно бракує закладів охорони здоров’я, де б у стаціонарних умовах надавалася кваліфікована медична допомога паліативним пацієнтам. Щорічно в країні такої допомоги потребують сотні тисяч людей з важкими захворюваннями, яку б могли безоплатно отримувати за Програмою медичних гарантій у паліативних відділеннях стаціонарних медзакладів. Але, на жаль, в Україні практично дуже мало робиться для того, щоб їх було більше.

Така ж критична ситуація складається в країні і з державними чи приватними хоспісами. Їх теж є мало, але вони так само потрібні, хоча в цих установах паліативні пацієнти отримують лише обмежену частку з того обсягу медичних послуг, які надаються у спеціалізованих стаціонарних лікувальних закладах.

– Паліативні пацієнти – це лежачі люди зі складними захворюваннями?

– Переважна більшість, бо це важкохворі з різними больовими симптомами, порушеннями функцій життєво важливих органів і систем, пацієнти після інсультів, дорослі й діти з вродженими вадами та іншими недугами, яких з такими діагнозами, встановленими вузькоспеціалізованими чи лікуючими лікарями, скеровують на госпіталізацію в паліативне відділення Калуської ЦРЛ сімейні лікарі. При цьому повинна бути на це добровільна згода самого пацієнта, його близького родича, опікуна чи законного представника.

Також рішення про госпіталізацію пацієнта може бути прийняте в лікарні очолюваною мною мультидисциплінарною командою, до якої входять завідувачі хірургічного і неврологічного відділень, лікар-реабілітолог, лікар загальної практики, лікар-пульмонолог та лікар-уролог. При потребі до роботи цієї команди можуть залучатися соціальний працівник, психолог, волонтер, юрист, священник та інші фахівці.

Основною метою стаціонарної паліативної медичної допомоги є покращення якості життя важкохворого та членів родини, які до госпіталізації вимушені були самостійно ним опікуватися, вирішення фізичних, психологічних проблем пацієнта, зменшення йому больових страждань через недугу тощо.

– Хто ще з лікарів, крім вас, працює у відділенні з паліативними пацієнтами?

– Два лікарі-кардіологи та лікар-психолог. Але найважливіша робота в паліативному відділенні виконується в цілодобовому режимі медсестрами та санітарками. Вони мають дуже багато обов’язків щодо безпосередньо обслуговування пацієнтів, санітарно-гігієнічного догляду за ними, миття посуду, інструментарію, прибирання палат та інших приміщень у відділенні. Зокрема, молодшому медичному персоналу доводиться робити хворим перев’язки, міняти підгузники, натільну й постільну білизну, декого індивідуально годувати, перевозити на каталках в душову для купання чи з цього відділення в інше, якщо виникне така необхідність.

– Скільки осіб станом на сьогодні перебуває на лікуванні у вашому відділенні?

– Зараз ми маємо 24-х паліативних пацієнтів. Серед них є і внутрішньо переміщені особи.

– Де всіх розмістили, адже у відділенні немає стільки ліжко-місць?

– Наше відділення розміщено на другому поверсі, всю площу якого до 1 травня займало педіатричне відділення. Тож керівництво лікарні погодило там встановити додаткові паліативні ліжка.

– За період від лютого цього року, коли в Калуську ЦРЛ почали поступати паліативні пацієнти, уже хтось отримав необхідну медичну допомогу і був виписаний з лікарні?

– Так. Приблизна кількість таких осіб – пів сотні. Зараз вони продовжують лікуватися амбулаторно.

А як вами організовано надання паліативної медичної допомоги пацієнтам за місцем їх перебування?

– З паліативними пацієнтами, що лікуються вдома, працює лікар-кардіолог Соломія Лазоришин. І я їй у всьому допомагаю.

У мобільну бригаду з надання паліативної медичної допомоги, що виїжджає на виклики, також входять лікар-психолог і медсестра. Для підтримування зв’язку з такими пацієнтами, надання їм та родичам консультацій використовуються засобів телекомунікації у цілодобовому режимі. Хворі за виписаними лікарем рецептами забезпечуються лікарськими засобами, медичними виробами та розхідними матеріалами.

– А як складається ситуація із забезпеченням паліативного відділення лікарськими засобами, виробами медичного призначення й іншим?

– Необхідними лікарськими засобами, в тому числі основними препаратами, які потрібні для симптоматичної терапії, ми повністю забезпечені. Не відчуваємо якихось проблем і в забезпеченні виробами медпризначення та витратними матеріалами. Їхні запаси поповнюються і завдяки гуманітарній допомозі, яку отримує лікарня від благодійних організацій.

Василь ТКАЧУК.