Медичний заклад вторинного рівня
м. Калуш, вул. Медична, 6

Жіноча консультація працює в звичному режимі, але з більшим навантаженням

Жіноча консультація працює в звичному режимі, але з більшим навантаженням

13 квітня 2022 року колектив жіночої консультації пологового будинку КНП «Калуська ЦРЛ» очолила лікар-акушер-гінеколог Наталія Когут. Відповідний наказ про її призначення підписав генеральний директор Калуської ЦРЛ Іван Красійчук.

Журналіст «НК» зустрівся з Наталею Степанівною і попросив насамперед розповісти про себе.

– Народилася в селі Новиця Калуського району, – розповідає вона. – Після закінчення місцевої школи поступила в Івано-Франківський медичний державний університет, а потім у цьому освітньому закладі навчалася в Інтернатурі. Після завершення навчання працевлаштувалася в нашу жіночу консультацію спочатку на пів ставки лікаря-акушера-гінеколога та пів ставки лікаря-генетика, а вже з 2011 року й до цього часу працювала лікарем акушер-гінекологом.

– Обійнявши вже посаду завідувачки жіночою консультацією, в чому бачите своє основне завдання?

– Основне сьогодні, зважаючи на запроваджений у державі воєнний стан, продовжувати працювати та виконувати ті завдання, що стоять нині перед колективом. На території нашої громади не ведуться бойові дії, але ми сьогодні надаємо необхідні медичні послуги не лише нашим краянам, а й тим мешканцям України, які вимушені бути тимчасово до нас пересилитися.
Станом на сьогодні до нас за допомогою вже звернулося 45 жінок з числа переселенок, а ще 56 зареєструвалися у нас як вагітні. Послуги жінкам-переселенкам надаються після їх реєстрації у Центрі з надання адміністративних послуг (ЦНАП).
Загалом у роботі нашого закладу окрім того, що збільшилося навантаження, нічого не змінилося, ми продовжуємо надавати всі необхідні послуги, проводити профілактичні огляди й інше.

– Чи є проблеми сьогодні у вашому медзакладі з проведення медичних аналізів?

– Жодних. Ми продовжуємо їх робити безкоштовно
як за скеруванням лікарів-акушер-гінекологів, так і лікарів вузьких спеціалізацій, до яких наші пацієнтки звертаються.

Наш заклад є в складі Калуської ЦРЛ, яка належить до вторинної ланки з надання медичної допомоги, і скерування від сімейного лікаря для проведення аналізів чи надання послуг у лікарів вузьких спеціалізацій для цього не потрібне, тобто, всім тим категоріям жінок, котрі є в нас на обліку, ми ці послуги забезпечуємо.

Чи вплинула війна на плинність кадрів у вашому колективі?

– Такої проблеми в нас не існує і штат жіночої консультації зберігся. І це дуже добре, зважаючи, що інтенсивність у роботі зросла.

Чи був останнім часом зафіксований якийсь приємний момент у роботі жіночої консультації, що порадувало колектив?

– Такий випадок справді мав нещодавно місце. До нас ще кілька тижнів тому звернулася вагітна жінка-переселенка. Приїхала вона в Калуш до родичів із Києва. Але як у самої жінки, так і в лікарів викликало занепокоєння те, що їй уже 48 років і після пережитих нервових стресів її стан і майбутнього немовляти викликали тривогу, але, слава Богу, все обійшлося. Наша лікувальна підтримка і вдалі пологи в пологовому будинку Калуської ЦРЛ дозволили їй народити здорову донечку, яку назвали Ярославою.

– Чи існують сьогодні якісь проблеми із забезпеченістю жіночої консультації всім необхідним для роботи?

– Необхідними інструментами, медичними препаратами, а також засобами індивідуального захисту та дизінфікуючими засобами ми забезпечені. Маємо нині все необхідне для роботи, а тому будемо докладати всі наші зусилля і старатися, аби наші пацієнтки були здоровими і народжували здорових дітей.

– Дякую за розмову.
Записав Степан ВАСИЛІВ