Медичний заклад вторинного рівня
м. Калуш, вул. Медична, 6

Володимир Мельник: «У Калуші встановлено найсучасніше обладнання для проведення операцій із захворювань органів зору»

Володимир Мельник: «У Калуші встановлено найсучасніше обладнання для проведення операцій із захворювань органів зору»

Як уже анонсувалося в попередньому номері нашого тижневика, відомий лікар-офтальмолог, кандидат медичних наук, голова Спілки офтальмологів України, керівник офтальмологічної клініки «Візіобуд» м. Києва Володимир Мельник ось уже близько місяця працює і оперує в Калуській ЦРЛ.

Тісна співпраця знаного як в Україні, так і за її межами лікаря-офтальмолога з Калушем триває вже майже 10 років, але якщо раніше Володимир Мельник приїжджав до Калуша й проводив оперативні втручання з приводу таких захворювань органів зору, як катаракта та глаукома, раз у місяць, то тепер разом із калуськими офтальмологами робить їх щотижнево.

– З початком бойових дій працювати в нашій клініці в Києві стало небезпечно, – розповідає Володимир Олексійович, – і її довелося тимчасово закрити. Тож наразі я працюю в Калуші, де хворих консультую, лікую, а також разом з місцевими спеціалістами оперую. А такими моїми помічниками, яким передаю перш за все свій практичний досвід, є лікарі-офтальмологи Ярослав Бук та Наталія Чав’як. Зрештою, саме завдяки знайомству з Ярославом Володимировичем на одній із наукових конференцій і його запрошенню відвідати Калуш ваше місто стало ще одним центром проведення операцій на сучасному рівні на такі захворювання очей, як катаракта і глаукома.

– Хірургія цих захворювань – це ті напрямки в офтальмології, в яких ви як науковець і практичний офтальмохірург спеціалізуєтеся?

– Можна й так сказати. Вся офтальмологія, яка полягає в попередньому сегменті ока, – це хірургія катаракти і глаукоми, придатків ока. Це справді той напрямок, де практикуються операції, які були мною запатентовані, особливо щодо оперативних втручань на глаукому ока. Адже сьогодні в Україні, мабуть, ніхто більше не досяг більш суттєвих результатів.

Цікаво було б дізнатися про ваш шлях до здобуття наукового ступеня в медицині та до обрання головою Спілки офтальмологів України.

– Після закінчення в 2000 році в Києві медичного університету всю свою професійну діяльність я присвятив офтальмології. До 2011 року працював у Центрі мікрохірургії ока – державному медичному закладі, а після цього організував клініку «Візіобуд», яку й нині очолюю. За цей період разом із командою помічників ми її розвивали, розширюючи спектр надання послуг, впроваджуючи сучасні методи та напрямки, що нині існують у світовій офтальмології. Що стосується Спілки офтальмологів України, то я її очолив три роки тому.

– І все-таки, чому обрали саме Калуш, адже місто не є обласним центром і ви могли б успішно працювати, окрім Києва, в багатьох інших містах України?

– З цього приводу хочу сказати, що люблю дуже нашу Україну, наші Карпати, де часто подорожую зі своєю сім’єю. І коли познайомився, як я вже згадував вище, з чудовою людиною, якою є Ярослав Бук, і ми затоваришували, то ще більше пройнявся Прикарпаттям і вашим містом. І це все, зрештою, сприяло зародженню проєкту мікрохірургії ока в місті Калуші, де, до речі, є дуже потужна Калуська лікарня в мальовничому куточку міста.

– Чи можете сказати, хто із місцевих офтальмологів став вашим учнем, чиї здобутки вас радують?

– Своєю ученицею в Калуші вважаю Наталію Чав’як, яку знаю ще з того періоду, як працював у Центрі мікрохірургії ока, де вона навчалася в Інтернатурі. Саме під моїм керівництвом вона зробила перші кроки в офтальмохірургії ока. Її успіхи мене радують, але зараз вона перебуває у декретній відпустці, тому на цей певний період призупинила своє професійне зростання. А ми продовжуємо оперувати з її батьком Ярославом Володимировичем.

– Як голова Спілки офтальмологів, як оцінюєте рівень цієї галузі медицини в Україні?

– Наша держава щодо хірургії ока є загалом досить потужною. І нам з цього приводу, як говорив Тарас Шевченко, слід і чужому ще навчатися, але й свого ми не повинні цуратися. Наші вітчизняні спеціалісти-офтальмологи теж мають у цій галузі чималі здобутки. Це, зрештою, підтверджується на міжнародних конференціях, симпозіумах, які ми організовуємо і в яких беруть участь науковці та хірурги-офтальмологи з Німеччини, США та інших держав. Вони, відверто кажучи, вражені як підготовкою наших спеціалістів, так і забезпеченістю лікарень необхідним офтальмологічним обладнанням.
Нині такі потужні центри офтальмології знаходяться в містах-мільйонниках – Києві, Одесі, Дніпрі та Львові. Але поступово офтальмологічна галузь набуває розвитку в інших містах, районних центрах. Значну роль у цьому відіграє наша школа офтальмологів-хірургів, яку ми на рівні Спілки формували й підтримуємо, допомагаючи перш за все молодим спеціалістам.

– Ви сказали, що офтальмологічні центри в Україні належно забезпечені необхідним для проведення операцій обладнанням. А якою є ситуація в Калуші?

– Загалом Івано-Франківщина ще донедавна вважалося одним із найбільш депресивних регіонів щодо забезпеченості сучасним офтальмологічним обладнанням. Бо коли в інших містах офтальмохірурги вже на «повну» працювали на сучасному імпортному обладнанні, яке дозволяє робити операції шляхом факоемульсифікації, то на Прикарпатті його ще не було.

Нині ситуація змінилася. І передусім завдяки появі молодих і здібних спеціалістів, а разом із ними – нових офтальмологічних клінік та центрів. Бо, як говорять у медицині, не спеціалісти йдуть до сучасного обладнання, а воно постачається для потреб тих, хто хоче і вміє на ньому працювати. У цьому зацікавлені і його виробники, і керівництво медичних закладів.

Аналогічною є нині ситуація в Калуші. Буквально кілька днів тому в одному з приміщень операційного відділення Калуської ЦРЛ був встановлений сучасний ультразвуковий факоемульсифікатор, який дозволяє надавати високоспеціалізовану хірургічну допомогу при захворюванні передніх сегментів ока. І я особисто переконаний, що надання лікарні вашого міста цього сучасного обладнання дозволить ще більше поліпшити якість оперативних втручань з таких захворювань, як катаракта та глаукома. Особливо це важливо для пацієнтів, адже операція на цьому обладнанні забезпечує високий рівень безпечності, зокрема щодо ймовірності запального процесу та інфекції.

– А чим цей новий прилад докорінно вирізняється від того обладнання, що було в лікарні?

– Новий факоемульсифікатор дозволяє офтальмохірургам проводити операції при нормальному (фізіологічному) тиску, тоді як на попередньому обладнанні таке оперативне втручання потребувало високого тиску, що створювало певні ризики, пов’язані із судинними ускладненнями під час проведення операцій. І це дуже важливий момент в офтальмохірургії.

І хоча в Калуші ще до мого приїзду вже був факоемульсифікатор нового зразка, але встановлений тепер, повторю, є найсучаснішим у світовій офтальмології і я дуже радий, що він тепер є в Калуші.

– Розмова із вами, безперечно, зацікавить як калушан, так і мешканців Прикарпаття. А куди їм слід звертатися, аби проконсультуватися, а при потребі й прооперуватися?

– За період співпраці з калуськими колегами ми разом провели більше тисячі операцій. У середньому – це близько 200 оперативних втручань на рік. А тепер, зважаючи на те, що я фактично постійно перебуваю в Калуші й оперую щотижнево, кількість операцій суттєво зросте. Тому запрошую калушан, мешканців інших районів та навколишніх регіонів, хто має проблеми із зором, скористатися цим моментом.

Звертатися з цього приводу можна в консультативну поліклініку КНП «Калуська ЦРЛ» й безпосередньо очне відділення лікарні, яке розташоване на п’ятому поверсі, де я постійно консультую та надаю відповідні рекомендації.
Записав Анатолій Гетьманчук.