Медичний заклад вторинного рівня
м. Калуш, вул. Медична, 6

Калуська ЦРЛ ще не отримала від НСЗУ ні погоджених договорів за пакетами програми медичних гарантій, ні держкоштів на виплату зарплат працівникам

Калуська ЦРЛ ще не отримала від НСЗУ ні погоджених договорів за пакетами програми медичних гарантій, ні держкоштів на виплату зарплат працівникам

Сьогодні на оперативній нараді в міського голови генеральний директор КНП «Калуська центральна районна лікарня» Іван Красійчук розповів не тільки про ситуацію з хворими, які перебувають у медзакладі й отримують необхідну стаціонарну медичну допомогу, а й про проблему виплати заробітної плати і надбавок лікарям, медсестрам та іншим працівникам, з якою наразі стикнулася більшість лікувальних закладів в Україні.

– Станом на ранок 4 лютого в нашому медзакладі на стаціонарному лікуванні перебував 391 хворий при наявних у відділеннях 425 ліжках, – говорив Іван Олексійович. – За останні тиждень також продовжувало поступати до нас багато пацієнтів з підтвердженим діагнозом коронавірусної хвороби. Як правило, щоденно приймали на госпіталізацію більше двох десятків нових хворих на COVID-19.

На ранок 4 лютого у лікарні перебувало 167 ковідних пацієнтів, з яких п’ятеро – у реанімаційному відділенні. Також зараз у нас отримують необхідну медичну допомогу 20 дітей, хворих на коронавірус. А загалом за січень у Калуській ЦРЛ було проліковано 132-х пацієнтів з COVID-19.

За словами Івана Красійчука, сьогодні ковідні ліжка розгорнуті в багатьох стаціонарних відділеннях, що не дозволяє лікарні повноцінно працювати в інших напрямках надання медичної допомоги. Крім того, зростає захворюваність серед працівників медзакладу. З початку року захворіло 14 лікарів, 10 медсестер, 10 санітарок і 11 працівників інших категорій.

– Це створює проблему, бо деколи доводиться шукати працівників серед персоналу для заміни тих, хто захворів, завантажуючи їх додатковою роботою, – наголошував Іван Олексійович. – Втім, наразі з цим ми даємо собі раду.

Однак більша проблема є в іншому. Досі Калуська ЦРЛ ще не отримала від НСЗУ ні погоджених договорів за пакетами програми медичних гарантій, ні коштів з держбюджету на виплату зарплат працівникам. І в аналогічній ситуації перебуває в Україні більшість лікувальних закладів.

Також на сьогодні не відомий механізм нарахування заробітних плат медичним працівникам, які, відповідного до указу Президента України, з 1 січня 2022 року для лікарів підвищено до розміру не менше, ніж 20 тис. гривень, а для середнього медичного персоналу – не менше, ніж 13,5 тис. грн., надбавок за роботу в ковідних відділеннях тощо. Тож при такій невизначеності й без держаної підтримки за надані медичні послуги, передбачені програмою медичних гарантій, ми спромоглися на початку місяця виплатити з власних заощаджень лише аванс. Тому працівники лікарні справедливо запитують, коли буде зарплата, бо місяць відпрацювали й за свою роботу хочуть своєчасно отримати гроші.

З цього приводу міський голова Андрій Найда зауважив, що він і його заступниця Наталія Кінаш та директор КНП «Стоматологічна поліклініка Калуської міської ради» Олег Шкляр днями порушували вищезгадані та інші проблеми комунальних медзакладів, які працюють з НСЗУ за пакетами програми медичних гарантій, на робочій зустрічі з директором департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ігорем Дмитренком. Питань до нього було дуже багато, однак чітких і конкретних відповідей на найбільш важливі та принципові від обласного очільника охорони здоров’я не отримали, як і роз’яснень щодо нарахування зарплат і надбавок працівникам медичних закладів. Однак Ігор Дмитренко пообіцяв ініціювати регіональну зустріч директорів медзакладів області з представниками МОЗ та НЗСУ для обговорення проблем, з якими стикнулися вже на початку 2022 року.