Медичний заклад вторинного рівня
м. Калуш, вул. Медична, 6

Організатори благодійної акції та «КАРПАТНАФТОХІМ» слова дотримали. Кардіологічне обладнання доставлено в КНП «Калуська ЦРЛ»

Організатори благодійної акції та «КАРПАТНАФТОХІМ» слова дотримали. Кардіологічне обладнання доставлено в КНП «Калуська ЦРЛ»

Як уже повідомлялося в місцевих ЗМІ, 20 серпня у готельно-відпочинковому комплексі «Green Park» відбувся благодійний вечір, на якому було зібрано понад 300 тисяч гривень для придбання кардіологічного обладнання для КНП «Калуська ЦРЛ». Ще 200 тис. гривень благодійно виділило товариство «КАРПАТНАФТОХІМ».


Нагадаємо також, що ініціаторами проведення благодійного вечора були народний депутат України Едуард Прощук, голова Калуської районної державної адміністрації Жанна Табанець та керівництво товариства «КАРПАТНАФТОХІМ». І присутні на ньому генеральний директор цього підприємства Іван Підсадюк та його заступник Ярема Рудик оголосили після завершення благодійної акції зі збору коштів та аукціону, що «КАРПАТНАФТОХІМ» виділив 200 тис. гривень для придбання необхідного для КНП «Калуської ЦРЛ» кардіологічного обладнання.


Зважаючи на те, що вартість електрокардіографічної стрес-тест системи з велоергометром становить більше 450 тис. гривень, то виручених від продажу лотів і благодійно наданих калуськими нафтохіміками коштів було навіть більше, ніж необхідно.


Не минуло й двох тижнів, як обладнання було доставлено в Калуську ЦРЛ. Його офіційно вручили керівництву медичного закладу народний депутат України Едуард Прощук, голова Калуської РДА Жанна Табанець, генеральний директор ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» Іван Підсадюк та заступник міського голови Наталія Кінаш. Разом із велоергометром та електрокардіографічною стрес-тест системою калуські медики отримали ще додатково електрокардіографічний реєстратор – сучасний пристрій для добового моніторингу ЕКГ, який був придбаний за кошти, що залишилися від аукціону та благодійного внеску «КАРПАТНАФТОХІМу».


Генеральний директор колективу підприємства Іван Підсадюк під час відвідин лікарні та зустрічі з адміністрацією КНП «Калуська ЦРЛ» і медичними працівниками кардіологічного відділення зазначив, що він радий можливості допомогти калуським медикам у забезпеченні закладу сучасним кардіологічним обладнання, яке допоможе їм у діагностиці та лікуванні серцево-судинних хвороб.


З цього приводу хотілося б нагадати, що калуські нафтохіміки вже не вперше надають благодійну допомогу медичним закладам Калуша, зокрема й КНП «Калуська ЦРЛ» в Підгірках. Вони вже рік безкоштовно забезпечують заклад медичним киснем, придбали та змонтували для лікарні нову кисневу станцію, надають постійно допомогу щодо забезпечення закладу дезінфікуючими та індивідуальними засобами захисту.


Тож генеральний директор КНП «Калуська ЦРЛ» Іван Красійчук у своєму коментарі відзначив:
«Ми вдячні нашим добрим партнерам – товариству «КАРПАТНАФТОХІМ» за те, що вони зробили й продовжують робити для забезпечення нашої лікарні необхідним обладнанням, медпрепаратами та всім тим, що нам необхідно в цей непростий час для належної роботи. Вдячний також організаторам благодійного вечора Едуарду Прощуку й Жанні Табанець, адже за їх сприяння та підтримки необхідне кардіологічне обладнання вже є в лікарні і найближчим часом лікарі нашого кардіологічного відділення розпочнуть на ньому діагностувати стан серцево-судинної системи пацієнтів.


Не приховувала свого задоволення від придбання нового обладнання і завідувачка кардіологічного відділення КНП «Калуська ЦРЛ» Марія Царевич.


– До цього часу, – наголошує Марія Іванівна, – лікарі-кардіологи відділення з метою діагностики ішемічної хвороби серця використовували велоергометр уже дуже фізично і морально застарілий. Тож новина про те, що для його придбання був організований благодійний вечір і що калуські нафтохіміки теж долучилися до цієї доброї справи, нас усіх дуже порадувала, особливо тих наших лікарів, які безпосередньо працюватимуть із ним. Тож, користуючись нагодою, хочу щиро подякувати всім благодійникам і особисто генеральному директорові товариства «КАРПАТНАФТОХІМ» Івану Підсадюку”.


І ось ми уже в приміщенні діагностичного відділення КНП «Калуська ЦРЛ», де буде встановлене нове кардіологічне обладнання. Присутні біля вже розпакованого нового велоергометра лікарі-кардіологи Христина Стапай та Михайло Вінтонович розповідають про його переваги над тим, що був до цього часу в їх розпорядженні.


– Навантажувальні проби під час обстеження пацієнтів із серцево-судинними хворобами – поширений і доступний метод їх діагностики, – розповідають вони. – Адже саме в цей період можна виявити такі порушення в роботі серцево-судинної системи, яких не існує в стані спокою.


Що стосується основної відмінності між тим обладнанням, яке було в нашому розпорядженні і яке ми тепер маємо завдяки благодійникам, то це насамперед те, що в нас є можливість записувати електрокардіограму під час фізичного навантаження, коли лікар може відразу відреагувати на ці зміни і визначити паталогію. При потребі він може зменшити рівень цього навантаження чи навіть його припинити. Тоді як на старому велоергометрі робився відповідний запис вже після того, як пацієнт виконає навантаження, тобто через 3-5 хвилин.


На завершення ще один штрих. На згаданому благодійному вечорі як представники влади, так і благодійники наголошували на тому, що калуська лікарня в Підгірках потребує нині й іншого обладнання, яке, коли об’єднати зусилля, можна спільно допомогти придбати. Тож будемо надіятися і вірити, що в скорім часі з’являться чергові приємні причини для візиту гостей та нас, журналістів, до цього медичного закладу.


Степан Василів.


На знімку: лікарі-кардіологи Христина Стапай та Михайло Вінтонович.